Circulair en duurzaam - Van Eigen Deeg

(Circu)Lariekoek dat duurzaam niet lekker kan zijn!

Van Eigen Deeg logo met sliert

Circulaire koekjes

Wereldwijd wordt ⅓  van al het voedsel verspild. Hiermee zouden we 1,26 miljard mensen voor één jaar van voedsel kunnen voorzien! Als we inzoomen naar ons kikkerlandje, verspillen wij Nederlanders jaarlijks ¼ van ons voedsel. Neem bijvoorbeeld brood. Dagelijks worden ongeveer 700.000 broden teveel gebakken. Veel van deze broden worden vervolgens verspild. Daarom hebben wij een aantal jaar geleden de proef op de som genomen. Aanschouw: de Circulariekoek! Het eetbare bewijs dat circulair overheerlijk kan zijn.

 

Circulariekoek pak

Onze Circulariekoeken:

  • worden gemaakt van broden die anders weggegooid zouden worden.
  • bevatten cranberryzaadjes die overblijven na het persen van cranberrysap.
  • is 100% palmolie-vrij en helemaal VEGAN.

En net zoals veel van onze koeken, smaakte de Circulairekoek ook naar meer. Daarom schakelde we de hulp in van PeelPioneers. Dit bedrijf heeft een mooie oplossing gevonden voor de citrusschillen die overblijven in supermarkten en horeca. De persapparaten die daar worden gebruikt, zijn goed voor bergen schillen. Normaal gesproken worden deze weggegooid, maar PeelPioneers maakt van deze schillen olie. Deze olie gebruiken wij weer in onze Citroen Maanzaad en Sinaasappel Choco koeken.

NOS op 3
Bekijk de video hieronder waarin Marijntje je meer informatie geeft over onze Circulariekoek! 

 

 

Certificering met sliert

Verpakking retail

In 2017 hebben wij als eerste koekjesmerk een compleet duurzame en milieuvriendelijke verpakking gelanceerd. Samen met Bio4Pack is het ons gelukt om een 100% plasticvrije verpakking te ontwikkelen van composteerbaar papier. Het papieren zakje is gemaakt door PaperWise, een verpakkingsfabrikant die gespecialiseerd is in duurzame ontwikkeling. Het papier dat hiervoor gebruikt wordt, is gemaakt van landbouwafval en heeft dezelfde kwaliteiten en eigenschappen als normaal papier en karton. Een ander voordeel is dat er geen bomen gekapt worden voor de ontwikkeling van dit papier. Gaaf, hé?

Ook de etiketten worden gemaakt door PaperWise. Hiervoor gebruiken zij het gecertificeerde BioTAK®-lijm. Dit type lijm is net zoals het papieren zakje volledig composteerbaar. Verder zit aan de binnenkant van onze verpakking een dun laagje cellulose, oftewel bioplastic. Dit zorgt ervoor dat onze verpakkingen ook volledig biologisch afbreekbaar zijn. Hierdoor maken wij dus een mooie circulaire loop!

Koekjes op de band
Verpakking met koekjes
Verpakking

Verspilling is Verrukkelijk

Verspilling is Verrukkelijk is platform van food-producten en een samenwerkingsverband van ondernemers. Wat al deze ondernemers met elkaar gemeen hebben, is dat zij reststromen om weten te zetten in waardevolle en overheerlijke producten. Hiermee laten zij zien dat het op een creatieve manier anders kan. Ook wij bij Van Eigen Deeg geloven hier heilig in en zijn om die reden al jarenlang onderdeel van deze prachtige groep. Inmiddels maken de ondernemers van Verspilling is Verrukkelijk een groot assortiment aan lekkers en moois. Denk aan soep van overgebleven groenten, koekjes gemaakt van gered brood en bananenbrood gemaakt van geredde bananen. En oh ja, Verspilling is Verrukkelijk heeft ook een kookboek, waarin 27 lekkere recepten te vinden zijn. Een must-have voor iedere boekenplank als je het aan ons vraagt! 

 

 

 

Hart met sliert