Circulair en duurzaam - Van Eigen Deeg

Koekjes om oprecht blij van te worden!

Van Eigen Deeg wil samen de koekjesindustrie veranderen.

 

Onze missie:

1. Het kiezen voor duurzame koekjes tot het nieuwe normaal maken.

2. De koekjesindustrie inspireren om te kiezen voor duurzamere recepturen en verpakkingen. Bakken met duurzame natuurlijke ingrediënten en verpakken met biologisch afbreekbare recyclebare materialen willen we tot de nieuwe standaard maken.

3. De eiwit-transitie, CO2 reductie, suiker reductie: het mag duidelijk zijn — ons huidige consumptie patroon ligt maatschappelijk stevig onder de loep. Onze recepturen zijn afgestemd zodat ze bijdragen aan élk van deze bewegingen.

4. Onze ‘groen hart’ branche ver-vrolijken! We bakken plantaardig maar wij geloven dat onze branche wél meer blije eieren kan gebruiken. We geloven oprecht dat we met verbinding, vrolijkheid en een positieve boodschap veel verder komen.

Circulaire koekjes

Wereldwijd wordt ⅓  van al het voedsel verspild. Hiermee zouden we 1,26 miljard mensen voor één jaar van voedsel kunnen voorzien! Als we inzoomen naar ons kikkerlandje, verspillen wij Nederlanders jaarlijks ¼ van ons voedsel. Neem bijvoorbeeld brood. Dagelijks worden ongeveer 700.000 broden teveel gebakken. Veel van deze broden worden vervolgens verspild. Daarom hebben wij een aantal jaar geleden de proef op de som genomen. Aanschouw: de Circulariekoek! Het eetbare bewijs dat circulair overheerlijk kan zijn.

 

Circulariekoek pak

Onze Circulariekoeken worden gemaakt van goede broden die weggegooid zouden worden. Ze bevatten cranberryzaadjes die overblijven na het persen van sap, zijn 100% palmolie-vrij en vegan.

En net zoals veel van onze koeken, smaakte de Circulariekoek ook naar meer. Daarom schakelde we de hulp in van PeelPioneers. Dit bedrijf heeft een mooie oplossing gevonden voor de citrusschillen die overblijven in supermarkten en horeca. De persapparaten die daar worden gebruikt, zijn goed voor bergen schillen. Normaal gesproken worden deze weggegooid, maar PeelPioneers maakt van deze schillen olie. Deze olie gebruiken wij weer in onze Citroen Maanzaad en Sinaasappel Choco koeken.

 

NOS OP 3

We staan met z’n allen voor een grote uitdaging: het verminderen van voedselverspilling. Naast de flinke impact op het klimaat, is niks zo zonde als waardevolle grondstoffen niet gebruiken of onnodig vernietigen.

NOS op 3 heeft de term voedselverspilling afgestoft in een verhelderend item over de impact en oplossingen. Uiteraard, kwamen ze daarvoor ook even langs bij Van Eigen Deeg, want het verwaarden van reststromen, daar weten we wel raad mee.

Bekijk de video hieronder waarin Marijntje vertelt over onze Circulariekoek!

Certificering met sliert

Verpakking retail

In 2017 hebben wij als eerste koekjesmerk een compleet duurzame en milieuvriendelijke verpakking gelanceerd. Samen met Bio4Pack is het ons gelukt om een 100% plasticvrije verpakking te ontwikkelen van composteerbaar papier. Het papieren zakje is gemaakt door PaperWise, een verpakkingsfabrikant die gespecialiseerd is in duurzame ontwikkeling. Het papier dat hiervoor gebruikt wordt, is gemaakt van landbouwafval en heeft dezelfde kwaliteiten en eigenschappen als normaal papier en karton. Een ander voordeel is dat er geen bomen gekapt worden voor de ontwikkeling van dit papier. Gaaf, hé?

Ook de etiketten worden gemaakt door PaperWise. Hiervoor gebruiken zij het gecertificeerde BioTAK®-lijm. Dit type lijm is net zoals het papieren zakje volledig composteerbaar. Verder zit aan de binnenkant van onze verpakking een dun laagje cellulose, oftewel bioplastic. Dit zorgt ervoor dat onze verpakkingen ook volledig biologisch afbreekbaar zijn. Hierdoor maken wij dus een mooie circulaire loop!

Koekjes op de band
Verpakking met koekjes
Verpakking
Hart met sliert