Verpakking

Een duurzame verpakking voor de lekkerste koekjes

Wat is het weggooiadvies van onze verpakking?

De wet- en regelgeving voor bio-verpakkingen is nog in ontwikkeling, dus op deze pagina geven we je het meest actuele advies. 

 
LV_VANEIGENDEEG_LOSSEELEMENTEN_Tekengebied 1

Zakje en etiket

verpakking oud papier
verpakking gft afval

Het zakje en etiket zijn gemaakt van Paperwise
Hierdoor mag je deze weggooien bij zowel het GFT afval/ groenbak, als bij het oud papier. 

 

Bakje

bakje restafval

Het zwarte bakje is gemaakt van PLA: bio plastic.
Op dit moment is het weggooi advies bij het restafval.

Het materiaal is gecertificeerd als composteerbaar. Echter kan het nu niet goed worden gesorteerd bij onze afvalverwerkers.

 

Composteerbaar en het kiemplant-logo

Onze koekjes worden verpakt in een duurzaam zakje en bakje: plasticvrij! 
Dit is nog niet alles, de duurzame verpakking is ook nog eens composteerbaar. Naast de verpakking zijn de etiketten
gemaakt van biologisch afbreekbaar en composteerbaar materiaal, dit is herkenbaar aan het kiemplant logo.

De betekenis van dit logo is dat de verpakking binnen 90 dagen gecomposteerd kan worden onder gecontroleerde omstandigheden. Dat wil zeggen dat je de verpakking niet zelf kan composteren maar je kan het wel weggooien in de
GFT-bak zodat het gecomposteerd wordt. 

De materialen uitgelegd

Paperwise
De buitenkant van het zakje is Paperwise. Een nieuwe generatie papier van een hoge kwaliteit met een lage milieu impact. Het wordt gemaakt van landbouwafval, de stengels en bladeren die overblijven na de oogst. PaperWise geeft een 2e leven aan landbouwafval door er hoogwaardig papier en karton van te maken. En daarnaast een extra inkomstenstroom aan de boeren die dit landbouwafval verkopen. Voor PaperWise bestaat er geen afval in de natuur!

Cellulose
De binnenkant bevat een cellulosezakje van verdund houtbladvezel. Dit is transparant. 

PLA
Het zwarte bakje is gemaakt van Poly Lactic Acid sheet (PLA): een biologisch afbreekbaar plastic dat onder andere als verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen wordt gebruikt. Het materiaal is composteerbaar in industriele installaties. Maar op dit moment is het in de praktijk nog niet goed mogelijk om dit materiaal te sorteren. Hierdoor wordt het uit het composteer-proces gefilterd en verbrand als groene stroom. Om de afvalstromen zo schoon mogelijk te houden adviseren we om het bakje bij het restafval weg te gooien.

De toekomst

Uiteraard zijn we bezig met het zoeken naar een nieuw bakje wat nóg duurzamer is en nóg beter bij Van Eigen Deeg past.
Stay tuned! 

Van Eigen Deeg is baanbrekend met deze composteerbare verpakking. Zelfs de grootste struisvogelpoliticus kan er niet meer omheen: de wereld heeft een omvangrijk milieuprobleem. En duurzaamheid is het sleutelwoord. Ook de verpakkingsindustrie zoekt naar verantwoorde oplossingen. In een ideale wereld gebruiken wij op z’n minst minder verpakkingsmateriaal, maar dan moet dit niet ten koste gaan van het product. Een verpakking die zowel duurzaam als functioneel is, is circulair. 

Eenmaal wanneer plastic gemaakt is kan het niet meer door de natuur worden afgebroken. Daarom is het belangrijk om de plastic productie te reduceren.


Recycle jij ook mee?

In samenwerking met: